По средата на пътя между Истанбул и Анкара, в близост до

...
По средата на пътя между Истанбул и Анкара, в близост до
Коментари Харесай

Бурж ал Бабас: една несбъдната турска мечта

По средата на пътя сред Истанбул и Анкара, в непосредственост до градчето Мудурну, е ситуиран първокласният комплекс " Бурж ал Бабас ". Той е трябвало да включва 700 здания, наподобяващи дребни крепости - с кули, басейни и първокласно обзавеждане. Строежът на 500 от тях е стартират, само че по този начин и не е завършен. От пет години планът е зарязан, пише АРД. 

" Приличат на замъка на Уолт Дисни "

Комплексът е ситуиран до шосето. Мотористи стопират, с цел да вършат фотоси. Илария, която идва от Италия, е доста впечатлена. " Приличат на замъка на Уолт Дисни. Мисля, че са страхотни. "   

Местните не са съгласни с нея. Трима пенсионери са пристигнали на пикник тук. " Тази архитектура не ни отива. Тук не биха живели турци, не ме разбирайте неверно, само че тези къщи не подхождат на нашия метод на живот ", споделя възрастен мъж. 

Няма изгледи въобще някой в миналото да заживее тук. Единствените хора в целия комплекс са двама охранители. Първоначалният проект на турската строителна компания SAROT е да предложи първокласни крепости за арабския пазар - общо 732 на брой с джакузита и подово отопление. Комплексът е трябвало да включва търговски и спа център. В плана са инвестирани над 200 милиона $. 

Местните стачкуват против селището. Един от причините им е точно архитектурата - Мудурну е прочут със своите старинни къщи. Фантастичните неоготически крепости въобще не са признати добре. Случаят стига до съда. Днес в Турция има закон, който пази локалната архитектура, само че той не се ползва със задна дата. 

Луксозният комплекс " Бурж ал Бабас " стои празенСнимка: Getty Images/AFP/A. Altan

Несбъдната фантазия

Първоначално локалните търговци одобряват задушевно концепцията за построяването на комплекса. " Казваха, че ще дойдат араби и даже проведоха езиков курс за локалните. Отидохме там, с цел да учим арабски. Но всичко това си остана единствено фантазия ", споделя локална продавачка на сувенири. 

Икономическата рецесия в Турция замразява тази фантазия. Сривът на турската лира оскъпява вноса на строителни материали. Много строителни компании и снабдители афишират банкрут. Така се стига и до прекъсване на плана през 2018 година. 

Днес в къщите, наподобяващи на крепости, са инсталирани прозорци, само че съвсем всичко вътре е незавършено. От стените висят кабели, няма тръби за вода. След пет години и самите здания към този момент стартират да се разпадат. За жителите на Мудурну " Бурж ал Бабас "  е същинска злополука. Празните здания най-вече да привлекат някой екскурзиант, падащ си по изоставени места, и да послужи за фон на музикален клип. 

Ще бъде ли в миналото приключен планът?

Има доста разнообразни оферти по какъв начин да бъде употребен незавършеният комплекс. Но строителната компания, която е съумяла да излезе от неплатежоспособност, желае да приключи плана, споделя пред АРД Мезхер Йерделен от SAROT. " Нуждаем се от сред 60 и 80 милиона $. Има към този момент запитвания от евентуални сътрудници. Планираме също по този начин в началото да продадем само 350 от къщите. В момента изследваме и след към месец строителните работи ще могат да стартират още веднъж ", убеден е той. 

Оптимизмът на Йерделен не е нов - и преди той е казвал същото. Но досега нищо не се е случило, обобщава АРД.

Повече за " Бурж ал Бабас " вижте тук:

Никой не желае да купи тези турски покои

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР